Naturen är vårt skafferi. På restaurang Jord söker vi i skogens alla vrår för att hitta smaker med särprägel och vi stoltserar gärna med de komponenter som ligger bakom våra rätter. Här ger vi dig en glimt av våra ögonstenar – vad de betyder för oss och hur vi handskas med dem.
Naturen är vårt skafferi. På restaurang Jord söker vi i skogens alla vrår för att hitta smaker med särprägel och vi stoltserar gärna med de komponenter som ligger bakom våra rätter. Här ger vi dig en glimt av våra ögonstenar – vad de betyder för oss och hur vi handskas med dem.
Vildsvinet är ett jaktbart vilt som kan väga upp till 200 kg. Köttet är inte lika fett som tamgrisens men har en betydligt starkare smak. Allt viltkött vi serverar kommer från närliggande skogar i Östergötland och Sörmland. Genom att jobba med närproducerat så kan vi säkerställa att råvaran har hanterats på rätt sätt.
Vildsvinet är ett jaktbart vilt som kan väga upp till 200 kg. Köttet är inte lika fett som tamgrisens men har en betydligt starkare smak. Allt viltkött vi serverar kommer från närliggande skogar i Östergötland och Sörmland. Genom att jobba med närproducerat så kan vi säkerställa att råvaran har hanterats på rätt sätt.
Kålrabbin är en mycket vitaminrik råvara. Smaken påminner om broccoli men upplevs mildare och sötare. Konsistensen är saftigt krispig och bidrar med fin textur till utvalda rätter. Kålrabbin finns i olika varianter och kan ätas både rå och tillagad.
Kålrabbin är en mycket vitaminrik råvara. Smaken påminner om broccoli men upplevs mildare och sötare. Konsistensen är saftigt krispig och bidrar med fin textur till utvalda rätter. Kålrabbin finns i olika varianter och kan ätas både rå och tillagad.
Vi kallar den älgört men kärt barn har, som bekant, många namn. Älggräs, mjödört, byttgräs och läkblad är bara några av de namn den går under och med sina mandeldoftande blad ger den god smak till exempelvis örtte. Vi picklar och lägger in vår älgört som sedan används för att ge extra karaktär till de rätter den serveras med.
Vi kallar den älgört men kärt barn har, som bekant, många namn. Älggräs, mjödört, byttgräs och läkblad är bara några av de namn den går under och med sina mandeldoftande blad ger den god smak till exempelvis örtte. Vi picklar och lägger in vår älgört som sedan används för att ge extra karaktär till de rätter den serveras med.
Karljohansvamp kallas ibland för svampens konung på grund av sin imponerande storlek och sin omåttliga popularitet. Med sin starka smak och behagligt nötiga doft är det den matsvamp som uppskattas och plockas allra mest jorden över. Vi använder den både som huvudingrediens och som tillbehör i våra rätter.
Karljohansvamp kallas ibland för svampens konung på grund av sin imponerande storlek och sin omåttliga popularitet. Med sin starka smak och behagligt nötiga doft är det den matsvamp som uppskattas och plockas allra mest jorden över. Vi använder den både som huvudingrediens och som tillbehör i våra rätter.
Nyponrosen blommar framåt försommaren och skördas då från sin flera meter höga buske. Blommornas rosa kronblad plockas tillsammans med de c-vitaminrika nyponen och används sedan som både smaksättning och garnityr i våra rätter samt i våra teer.
Nyponrosen blommar framåt försommaren och skördas då från sin flera meter höga buske. Blommornas rosa kronblad plockas tillsammans med de c-vitaminrika nyponen och används sedan som både smaksättning och garnityr i våra rätter samt i våra teer.
Kantarellen är med sitt karaktäristiska utseende och tydliga smak enkel att särskilja från övriga svampar i skogen. Vi tillagar den helst i rikligt med smör tillsammans med schalottenlök, timjan samt salt och peppar. För ibland är det allra enklaste även det absolut godaste.
Kantarellen är med sitt karaktäristiska utseende och tydliga smak enkel att särskilja från övriga svampar i skogen. Vi tillagar den helst i rikligt med smör tillsammans med schalottenlök, timjan samt salt och peppar. För ibland är det allra enklaste även det absolut godaste.