De som står
oss närmast
De som står
oss närmast

För att säkerställa att varje råvara behandlas rättvist har restaurang Jord valt att samarbeta med leverantörer och producenter som står oss nära. De här är människor som vi har en långvarig relation till, människor vi kan lita på och som vi därför kan kalla vänner. Mellan oss och våra vänner ställs ömsesidigt höga förväntningar, vi pressar varandra för att utvecklas. Här kan du läsa mer om våra relationer och varför vi värderar dem så högt.

För att säkerställa att varje råvara behandlas rättvist har restaurang Jord valt att samarbeta med leverantörer och producenter som står oss nära. De här är människor som vi har en långvarig relation till, människor vi kan lita på och som vi därför kan kalla vänner. Mellan oss och våra vänner ställs ömsesidigt höga förväntningar, vi pressar varandra för att utvecklas. Här kan du läsa mer om våra relationer och varför vi värderar dem så högt.

Lindstén Fastigheter

Peter och Eva Lindstén, våra absolut närmaste vänner som framförallt gjort det möjligt för restaurangen att växa fram i det unika huset Valla Berså. Linköpings första flerbostadshus av massivträ. Både hållbart och klimatsmart i högsta grad. Tillsammans arbetar vi långsiktigt och är ständigt i utveckling.

Det ursprungliga företaget, Byggnads AB G Lindstén, bildades 1943 av Byggmästare Gösta Lindstén. Bolaget var ett genuint byggmästarföretag som både byggde för egen förvaltning samt åtog sig entreprenadarbeten åt andra. Gösta Lindstén var mycket engagerad i sina byggen och tog tidigt inspiration från resor i Europa. Han var detaljmänniska men även en man med stora visioner och var inte rädd att sticka ut och göra något annorlunda. Idag är fastighetsbeståndet koncentrerat till Linköpings stadskärna och vårt senaste nybyggnation, Valla Berså i Valla. Fastighetsbeståndet består av ca 25 000 kvm fördelat på butiker, kontor och bostäder.

Valla Berså – Nybyggnadsprojektet

Efter att ha vunnit en kommunal markanvisningstävling genomfördes ett detaljplanearbete och därefter kunde Valla Berså påbörjas att bygga våren 2016 och stod helt klart sommaren 2018. Byggnaden består av 69 lägenheter, restauranglokal och butikslokal. Visionen med Valla Berså är att i god byggmästartradition och med stort ansvar skapa ett personligt och hållbart boende med stark karaktär för människor som känner engagemang kring frågor gällande energi, miljö och hållbarhet.

Valla Berså är Linköpings första flerbostadshus massivträ och består av s k KL-trä (korslimmat trä). Valla Berså har formen som en rund berså med en öppning mot parken, Johannesborgsparken. Huset skärmar av parken mot Malmslättsvägen och därigenom bidrar till en lugn och bullerfri miljö, till glädje för allmänheten då största delen av parken lämnats kvar för rekreation. Med Valla Berså ville dom visa att det går att bygga hållbara flerbostadshus i trä med hyresrätt och med en spännande arkitektur.

Projektet rymmer flera miljösmarta lösningar såsom geoenergi, frikyla sommartid, solceller på taket samt egen bilpool och elcykelpool. Det är ett sunt och energisnålt hus som lever upp till Nära Noll Energihus, Sunda Hus och Miljöbyggnad.

www.lindstens.se

Särtshöga Vingård

Särtshöga Vingård drivs av Anna och Niclas Albinsson och är en av världens nordligaste vingårdar belägen mitt på Östgötaslätten. Trots sitt nordliga läge är platsens klimat väl anpassat för vin och fruktodling. Den gröna druva Solaris ger friska viner med toner av citrus, mogen frukt och grönt gräs. Odlingen sköts helt utan bekämpningsmedel och den kalkrika jorden ger ett friskt och mineralrikt vin. Förutom vin så odlas även äpplen för att producera dryck av. Vi är stolta att få servera Särtshögas fantastiska produkter hos oss.

www.sartshogavingard.se

Stefan Andersson

Stefan har varit med som en viktig vän och komponent i det naturliga och vilda koncept som Jord står för ända från början 2018 då restaurangen öppnade.  Han är bosatt och verksam i Alvik, strax utanför Leksand, Dalarnas län där Andreas även har sina rötter. Där bor han tillsammans med sin fru och sina två barn. Det går en rejäl konstnärsådra i hela familjen och det syns när man besöker dom på hemmaplan. Han är en av Sveriges få Mästare i krukmakeri. Fokus ligger på små serier av unika bruksföremål som kombinerar konst och hantverk i en tidlöst vacker fusion.

Han utvecklar ständigt sin teknik vid vedeldsbränning som också är hans specialitet men som kräver extremt lång uthållighet och tid. Vedeldningen är ett riktigt hantverk och keramiken lever sitt eget liv när det bränns och får härliga naturliga utryck och former som är unika. Stefan är eftertraktad och syns på flertalet stjärnkrogar med sin keramik både internationellt och nationellt. Tillsammans skapar vi utryck i keramiken som ska tillverkas för att passa våra säsonger precis som råvaran.

Stefan är en flitig och spännande kursledare i ugnsbygge, drejning, produktfoto och studieinstruktion.

www.ceramics.se

Löt gårdsmejeri

Löt gårdsmejeri drivs av Eric Garberg och Björn Kvist och är ett lokalt gårdsmejeri som producerar genuina östgötska mejeriprodukter från gårdens egna mjölkgetter. Genom småskalig och hantverksmässig tillverkning värnar de om den unika smaken. Deras imponerande hantverk och öppenheten med att utveckla sina mejeriprodukter har lett till att vi under åren haft ett gediget samarbete. Deras produkter har idag därför en given plats hos oss här på Jord.

www.lot-gardsmejeri.se

Olof Davidsson

Han är vår trähantverkare. Inte vilken trähantverkare som helst utan helt unik!

Olof tog kontakt med oss för några år sedan då han läste Slöjd, hantverk och formgivningsprogrammet på Linköpings Universitet där han tog kandidatexamen 2020. Nu studerar han vidare på Capellagårdens möbelutbildning på Öland. Hantverket är det centrala i Olofs skapande som kan yttra sig i både möbler och konstobjekt. Olof kommer ursprungligen från Habo i Jönköpings län.
Det är magiska arbeten av naturens material. Hos oss har han tillverkad en fantastisk hovmästarpulpet, brödskålar, smörkniv med ställ från en gammal rönn. Det blir många utvecklande arbeten framåt som vi håller på att utveckla.

Följ od_form på instagram

Simons rosteri & bageri

Simon Seropian är en riktig kaffe & surdegsnörd och när vi träffades för första gången fattade vi snabbt tycke för varandras verksamheter samt förenades i vårt gemensamma intresse för natur och småskalighet. Kaffe är kärnan i deras verksamhet och bönorna rostas direkt i butiken inför kunderna. De arbetar bara med 100 % spårbara kaffebönor och strävar alltid efter en så ekologisk produktion som möjligt. Vi handlar allt vårt kaffe samt en del surdegsbröd från Simons Rosteri & Bageri.

www.simonsrosteribageri.se

HC vilt

HC Vilt drivs av Henrik Stein, en hängiven jägare med lång bakgrund som styckare inom detaljhandeln. Han bedriver sin verksamhet på Grensholm mellan Linköping och Norrköping och allt vilt kommer från Östergötland och Sörmland med omnejd. Det viltkött vi på restaurangen skjuter själva tar vi in till Henrik för hantering och resten köper vi på plats så som hjort, älg, rådjur, vildsvin, mufflon etc.

henric@hcvilt.se

Annica Hillighes & Anders Kald

Annica och Anders tillika vår ”’PERSONA” har gått från trogna stammisar till ambassadörer för Jord. Annica är tandläkare och Anders är läkare, tillsammans delar de en stor passion för god mat och dryck. Hos Jord har de blivit pålitliga leverantör av vissa råvaror, som exempelvis färska valnötter, björnbär & plommon, odlade bara ett par hundra meter från restaurangen. En riktig stadsodling med andra ord.

En ”PERSONA” är en representation av din målkund.

Övdalskuol

Övdalskuol av Byörk är relativt nya vänner till oss men har en stor betydelse för vår verksamhet. Vi väljer ofta att ge vår mat en nylagad yta innan servering och Övdalskuol ger oss en möjlighet att grilla inomhus med kol.

Verksamheten drivs av Jörgen Schröder & Peter Emilsson som samtidigt är kolare av det fantastiska kolet från de djupa skogarna runt Älvdalen. Dom älskar att grilla och har därför valt att tillverka ett hantverksmässigt kvalitetskol av främst björk – Byörk på Älvdalska.

Älvdalen har en lång historia av kolning, överallt i skogarna runt Älvdalen finns rester av kolmilor. Ugnen som används för att göra kolet i är en egentillverkad retort. Att göra kol i en retort är väldigt energisnålt och pyrolysgaserna som bildas vid kolningen används som uppvärmning i processen. Överskottsgaser flammas ut för minsta miljöpåverkan. Dom har kontroll över hela kolningsprocessen vilket gör att dom får fram ett kol som är rökfritt och har en lång glödtid.

www.ovdalskuol.se

Marie Oldfeldt

Marie är vår närmaste keramiker och är bosatt bara ett stenkast ifrån restaurangen. Maries kärna i verksamheten är att erbjuda kvalificerade landskapsarkitekttjänster i alla skeden, från analyser, utredningar och idékoncept i tidiga skeden, till gestaltning och detaljprojektering av utemiljöer för nyproduktion eller upprustning.

Utifrån sitt vardagliga arbete med formspråk växte även ett stark intresse fram med M O L D Keramisk Form. I keramikverkstan får hon utlopp för fritt skapande och experimenterande. Idéer och nya uttryck prövas helt kravlöst. Att arbeta tredimensionellt med händerna fördjupar känslan för form och skala, material, struktur, textur, färg, komposition. 

Marie har utställning av olika keramiska former i vårat separata rum Ovan Jord som går att handla via Marie eller på restaurangen. Vi skapar även där fram ett separat formspråk i form av tallrikar, koppar, vaser med högsta perfektion. Boka Ovan Jord eller kom och besök utställningen.

www.oldfelt.com

Möllbacken

I Fäbodvallen i Idre finns den vilda naturen med allt vad fjällvärlden har att erbjuda. Här jagas både björn och älg samt fiskas röding och harr. Även hjortron, lingon och renlav plockas och levereras direkt till restaurangen för att sedan användas i flera av våra anrättningar.

Facebook Instagram Nyheter Start