Det händer
omkring oss
Det händer
omkring oss

Årets Hagdahlskock

Årets Hagdahlskock 2022 är utsedd.

Hagdahlsakademien har utsett Andreas Landén, som driver Restaurang Jord i Linköping, till årets Hagdahlskock.

Det är andra gången Andreas Landén får utmärkelsen. 2016 tilldelades han priset tillsammans med Henrik Pettersson för sitt arbete i Hagdahls kök.

Motiveringen lyder:
”För ett mångårigt entreprenörskap på Linköpings krogscen samt en kreativ matlagning från vad naturen erbjuder, sätter Andreas begreppet ‘från Jord till bord” på’ sin spets och lyfter gastronomin i Östergötland till nationell nivå.”

– Min filosofi är att så långt det är möjligt använda närproducerad mat och ta vara på det som finns i naturen i form av kött, fisk, örter, svamp, frukt, bär och grönsaker. De flesta som jobbar på Jord jagar och vi plockar bär och svamp själva. Vi vet var all mat som vi serverar kommer ifrån, det är viktigt för oss, säger Andreas.

Priset på 10 000 kronor delas ut i samarbete med Linköpings Gastronomiska Sällskap den 8 september på Linköpings slott. Enligt traditionen brukar priset delas ut på Hagdahlsakademiens högtidsdag den 6 februari, men på grund av pandemin har ceremonin flyttats fram i år.

Vi öppnar syster-restaurang i Ebbepark

Efter sommaren öppnar en ny restaurang i Ebbepark. Det är den välrenommerade matkreatören Andreas Landén, som även driver restaurang Jord, som etablerar sig i området. Fokus är matsvinn och husmanskost på svenska råvaror.

Restaurang Jord slog upp dörrarna 2018 och har sedan dess bland annat vunnit pris för årets Viltkrog 2020 och 2021. Restaurangen har ett tydligt koncept av närproducerade råvaror och mat efter säsong, och nu är det dags för succén att få ett syskon i Ebbepark. Restaurangen, som ännu är inte har något namn, kommer ha fokus på dagens husman, konferens och catering – till skillnad från Jord som är en mer renodlad kvällsrestaurang. Gemensamt för de båda restaurangerna är inriktningen mot den högkvalitativa råvaran och kärleken till måltiden.

– Tanken med restaurangen i Ebbepark är att fokusera på matsvinn. Vi kommer alltså försöka minska matsvinnet, till exempel genom att arbeta med hela djur och grönsaker, och hjälpa producenter och dagligvaruhandeln med att ta hand om råvaror med vissa skönhetsfel. Precis som på restaurang Jord kommer vi endast att servera svenska råvaror med lågt klimatavtryck och låta menyn bestämmas av de råvaror som är bäst för dagen. Det lilla matsvinn som vi ändå skapar kommer förbrännas till jord som blir till gödsel åt våra matproducenter. Vi kommer dessutom, så långt som möjligt, undvika att köpa nytt. Istället kommer vi att köpa porslin, glas och bestick i second hand-butiker, berättar Andreas Landén.

En perfekt match för Ebbepark
Den nya restaurangen kommer ta plats i lokalen i Mattverkstan där Gotthards Kök och Matsalar idag finns. Deras avtal för Mattverkstan går ut till sommaren och bland de intressenter som fanns för att driva verksamheten vidare passade Andreas koncept bäst in i den profil som efterfrågats.

– Det Andreas vill skapa i Ebbepark med fokus på kreativitet, hållbarhet och lokalproducerat passar verkligen perfekt in i områdets profil. Vi ser att det kommer bli en restaurang som inte bara kommer att förgylla Ebbeparkarnas luncher utan även locka besökare till området, säger Ulrika Backlund från Sankt Kors.

Den nya restaurangen kommer att inredas under sommaren vilket innebär att det kommer att vara stängt i lokalen i Mattverkstaden från början av sommaren till mitten av augusti. När restaurangen sedan öppnar betyder det också nya arbetstillfällen.

– Jag ser fram emot att rekrytera personer med samma drivkrafter som vi har, kring den hållbara och goda måltiden, säger Andreas Landén.

Årets Kock 2021?

Midsommar Kassen 2021

Vill ni fira midsommar med oss?

Personalen på Jord har satt ihop en kasse för minimum två personer för 500kr per person. Med noggrant utvalda råvaror tillagas kassen med enkel beskrivning under midsommarhelgen. Tanken var att samla delar av personalens barndomsminnen på en tallrik. Vi får se om det liknar era minnen…

Kassen förköps på www.jord.se senast till den 18 juni kl.12 & hämtas 24 juni mellan kl. 16-18.

Dom första 20 påsarna får en fin present på köpet. Först till kvarn!

Midsommarkassen Meny

Förrätt

Norröna Matjessill med tillbehör, Ramslökssill, Silverlök- & kryddpepparsill

24 mån lagrad Boxholmsost med nejlika & kummin

Bokrökt Salmalax & Älvdalsrom

Vedeldat surdegsknäcke

Rekommenderad dryck: Östgötasädes Brännvin nr. 16, Fenix Premium Pilsner  Norrköping nr.35589, Champagne Charles Heidsieck Brut Réserve Frankrike nr. 77522

Huvudrätt på glöden

400g Ryggbiff på östgötsk mjölkko

Grillgrönsaker från små lokala gårdar

Grillat smör

Rekommenderad dryck:  Châteauneuf-du-Pape Domaine du Vieux Lazaret 2018, nr. 2211

 

-Ta med oss hem till midsommar-

 

 

 

 

Hemma Gourmet Take away

Hämta hem käk från Jord. ” Längtan efter det vilda ”

Dags för sista Hemmagourmet på ett tag. Ni kan hämta både fredag och lördag! Vi erbjuder en tre-rätters helg gourmetpåse för minst 2 personer där det mesta är tillagat. Vissa råvaror kommer behövas tillagas med enkel beskrivning som följer med för att nå bästa resultat.

Våra sommelierer  rekommenderar drycker till måltiden och ni kan även köpa med ett alkoholfritt dryckespaket som passar till när ni bokar på hemsidan.

Menyn släpps helgen veckan innan här och på instagram och kan bokas fram till kl 12.00 torsdag samma vecka. Hämtas fredag mellan 16.00-18.00 eller lördag 15.00-17.00

Bokning sker på www.jord.se via BOKA-knappen eller maila på info@restaurangjord.se . Pris: 495:- per person. Påsen är för 2 personer.

Menyn kan dessvärre inte ändras på och säljs i sin helhet. Först till kvarn!

Hemma Gourmet V. 17

Förrätt

Salmalax   Tomat   Ramslök   Surdeg

Rekommenderad dryck: Les Lauzeraies Rosé Tavel 2019 Frankrike nr. 2724

Huvudrätt

Tamgris Vildsvinschorizo Rapsskott Grillad majonnäs Roscoff

Rekommenderad dryck:  Piemonte Barbera 2019 Italien Nr. 72782

Efterrätt

Plommon   Aprikos   Kärnmjölk   Kola   Malt

Rekommenderad dryck:  Cream Sherry Bristol Cream Spanien nr. 8228

Tillval

Lokal ost & marmelad   145 kr p/p

Kavring & kärnat smör 50 kr p/p

 

Välkommen till det Vilda – Årets Viltkrog 2020 – 360 Eatguide – Sveanska Designpriset

 

 

 

Viltlådor Till Salu

Detaljstyckat & bäckenbenshängt viltkött – Köp årets sista viltlådor och få ett presentkort på köpet, värde 695 kr

Nu kan ni äntligen handla samma viltkött som vi själva serverar på restaurangen. Ett klimartsmart val av kött där djuren haft det väldigt bra i naturen. Djuren har betat fritt runt om i östergötlands skogar & slätter.

Frilevande kronhjort, dovhjort, vildsvin, älg & rådjur kommer finnas till försäljning efter säsong och efterfrågan på vår hemsida. Lådorna kommer varieras mellan 6-15 kg och innehåller de flesta styckdetaljer samt färs. Pris och vikt finner ni på varje låda via BOKA- knappen så ni enkelt kan välja ut vilken storlek som passar er bäst.

Viltkött framhålls gärna som ett nyttigare alternativ till “tamkött”. Det är magert och innehåller mer av viktiga mineraler som järn och zink. Fettet har dessutom höga halter av omega-3. Vilda djur behandlas inte med antibiotika.

Gör ett klimatsmart val om du väljer att äta kött – Ät viltkött!

 

Jord med naturliga vänner

Bokningen för Årets Utekrog 2021 öppen för bokning!

Årets UTE event sålde slut på knappt en vecka förra året 2020. 24 platser uppdelat på två dagar 29 & 30 maj 2020 mitt ute i skogen, plats: 58,596735° N 15,608951° E

Jord gästades då av årets hemvändare Jesper Karlsson, långvarig kökschef på två-stjärniga Fäviken Magasinet, Järpen

I år 2021 ger vi er chansen igen till en extra-ordinär måltidsupplevelse ute i det vilda. Jesper kommer även denna gång med sitt lyckade koncept 29-30 maj eller 5-6 juni.

Häng med oss ut i skogen – närmare bestämt till Pukhult, någon mil norr om sjön Roxen. Det blir en måltid i det vilda under bar himmel där allt blir tillagat över öppen eld från de bästa av säsongens råvaror i JORDs anda. Det blir rätter från insjö, skog, äng och växtriket med omsorgsfullt utvalda viner och drycker av våra sommelierer som passar till maten. JORD och Jesper har tillsammans skapat en meny från både Fäviken och JORD inspirerad av den vilda naturen runt Pukhult. Vi börjar på eftermiddagen klockan 15.00 med ankomst till Pukhult. Efter middagen erbjuds övernattning i jaktstugan vid Pukhult och sjön Ruggen. På morgonen serveras en rustik vällagad frukost innan utcheckning.

Förra året skapade vi ett helt utekök uppbyggt av naturens material. Träbord, kolgrillar, rökar, vedeldad järnspis m.m. för att knyta ihop helheten.

Medverkande hantverkare; Fam. Lindsténs, John Hyland skogsskötare Pukhult, Patrik Arild finsnickare/ hantverkare, Oskar Fyhr smed, Maria & Cecilia Källander Stjärnorps Brukshästar m.fl

 

Donation till U.S

Under några veckor har vi tillsammans med initiativtagaren Eva Holmgren och flertalet privatpersoner donerat vällagade matlådor till två utsatta avdelningar på Universitetssjukhuset i Linköping. Vi är väldigt glada att kunna stödja den fantastiska personalen som sliter med sitt liv som insats för att människor ska överleva viruset Covid-19. Fortsätt donera på Eva Holmgrens facebook och kampanjen Måltider till vårdens hjältar så fortsätter vi stötta vården.

Vi riktar ett stort tack till Eva Holmgren och till alla privatpersoner som hjälper oss.

Take away

Från och med i mars i år startade Jord Skafferi en helgpåse med en färdiglagad trerätters och dryckesrekommendationer. Påsen blev snabbt populär och sålde slut vid flertalet tillfällen. Vi har bestämt att vi kommer köra vidare maj ut och sen kanske ännu längre.

Hur går det till? Varje tisdag släpps menyn på instagram runt lunch. Enklast är att förbeställa på hemsidan under bokaknappen. Välj take away och alltid 1 gäst, sen vilken dag ni vill hämta, sen tid för upphämtning, sen vilka/ hur många artiklar och till sist betala. När ni hämtar får ni en påse med färdiglagad mat som med enkel beskrivning kan värmas bara för att det ska spara tid för er gäster.

Tänk på att boka i god tid. Begränsat antal varje vecka. Välkomna!

Facebook Instagram Nyheter Pukhult
Start