Vi är oerhört glada över att få de utmärkelser vi får. Det stärker vårt hårda arbete med det vilda som vi brinner för. Vi arbetar hundra procent i säsong med det vilda. Menyerna ändras utifrån tillgängliga råvaror dag för dag. Kommer du som gäst till oss på Jord, får du veta menyn tidigast dagen innan. Och det är vi själva som förvaltar och fäller största delen av viltet som serveras på krogen. Det är en av anledningarna till att vi vinner.
Vi är oerhört glada över att få de utmärkelser vi får. Det stärker vårt hårda arbete med det vilda som vi brinner för. Vi arbetar hundra procent i säsong med det vilda. Menyerna ändras utifrån tillgängliga råvaror dag för dag. Kommer du som gäst till oss på Jord, får du veta menyn tidigast dagen innan. Och det är vi själva som förvaltar och fäller största delen av viltet som serveras på krogen. Det är en av anledningarna till att vi vinner.
360° Eat Guide 2023
°°° 81-85P
Jord continues to impress. This is fun, thought-provoking, and driven gastronomy — that’s also affordable compared to the equivalent quality in the big cities. Just as the name suggests (“Jord” means “soil”), this is extremely down-to-earth, honest cooking that gives the customer a small taste of the best ingredients from the area — with a focus on game meat. The tasting menu is an orgy of local ingredients: herbs, vegetables, pike, perch, unripe plums, oranges, rapeseed oil, goat kid, and wild boar. The drinks harmonize well with what is offered on the plate, and the knowledge of the small, close-knit front-of-house team is completely on par with that of the kitchen.
• The Nordic drinks package exclusively features drinks from Nordic countries
• No seafood served; since it is not nearby
• Farm-to-table cooking
• Rotation of duties among staff
• Ingredients are almost exclusively local
• Innovation and creativity go hand-in-hand with sustainability
MICHELIN Green Star
MICHELIN Guide’s Point Of View
‘Forest to plate’ is the message here, with wild and hyper-seasonal ingredients at the fore. Some of the produce is foraged, whilst meat is often hunted by the owner in the surrounding area. The surprise tasting menu delivers a large array of creative dishes with intriguing blends of flavours and textures. Preserving, pickling, smoking and curing are all done in-house, giving new life to the local ingredients.
360° Eat Guide 2022
°°° 76-80P
There is something indulgent about Jord in Linköping, something unrestrained, unbridled, passionate – something that is impossible to control. And it feels liberating! Here, guests are treated to a lively, wild gastronomy where ingredients from the area play the leading role. Jord has fully embraced the nose-to-tail philosophy, and what remains of the vegetables, wild boar, and wild-caught fish is taken care of and refined by the chefs into something precious. This is truly circular gastronomy; ambitious without becoming pompous – educational without becoming masterful.
Årets Viltkrog 2022
För tredje året i rad vinner vi titeln “Årets Viltkrog”
Juryns motivering för Restaurang Jord, Linköping:
“Genom ständig innovation och utveckling skapas nyheter och smaksensationer där det vilda alltid är en naturlig del.”
– Återigen är en vinst i Årets Viltkrog 2022 ett kvitto på att vi jobbar enligt vårt syfte – att viltet alltid är i fokus. Vi har en ambition att spendera så mycket tid vi kan i skogen för att få ytterligare inspiration som vi tar vidare in i köket. Det är en otroligt viktig del för oss alla i restaurangen, och det verkar vara en vinnande strategi, säger Oskar Gunnarsson, kökschef, och Sebastian Allinger, restaurangchef på Restaurang Jord.
360° Eat guide 2021
°° 76/100P
As the first guide to look beyond the plate, considering both the gastronomic experience and sustainability of what’s served — 360°EAT GUIDE awards the pioneers and ground-breakers of the modern cuisine.
Always seasonal focus, and always locally produce. The chefs hunt all the game themselves, maturing (pelvic bone hanging) and butchering – and in addition, they pick all the forest herbs, including their own culture. They also make our non-alcoholic drinks with the support of local farmers.
Årets Viltkrog 2021
”Unik kontroll”
Juryns val föll till sist på Restaruang Jord, med motiveringen:
”Med sin gemytliga hållning tar Restaurang Jord unik kontroll över hela råvaruresan, från jakt och transport, till mörning, styckning och tillagning. Den kunniga och pålästa personalen håller viltet på menyn året om.”
Juryn utgjordes av tre personer, samtliga jägare ledamöter i Svenska Viltmatakademin: Gert Klötzke, mångårig ledare av svenska kocklandslaget samt restauratörerna och kokbocksförfattarna Anders Levén och K-C Wallberg.
– Jord är en synnerligen unik viltmatrestaurang och väl värd priset Årets viltkrog 2021, säger juryns ordförande Gert Klötzke i ett pressmeddelande.
Årets viltkrog 2020
Årets Viltkrog 2020 tilldelas Restaurang Jord med motiveringen:
”För sitt ambitiösa arbete med att låta hela naturen inkluderas i sin restaurang. Från hav till skog, från vilt till växtlighet”.
– Vi är oerhört glada över att få priset Årets Viltkrog 2020. Det stärker vårt hårda arbete med det vilda som vi brinner för. Vi arbetar hundra procent i säsong med det vilda. Menyerna ändras utifrån tillgängliga råvaror dag för dag. Kommer du som gäst till oss på Jord, får du veta menyn tidigast dagen innan. Och det är vi själva som förvaltar och fäller största delen av viltet som serveras på krogen, säger de glada vinnarna Oskar och Andreas.